Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2009

S.O.S. –BΟΗΘΕΙΣΤΕ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ ΛΑΥΡΙΟΥ

Όσοι έρχονται αυτές τις μέρες στο Λαύριο σίγουρα θαυμάζουν τη πρόσφατα αναμορφωμένη Πλατεία με τα φωτισμένα καινούργια σιντριβάνια της, τους τεράστιους μεταφυτευμένους φοίνικες, τα περιποιημένα παρτέρια , τα μοντέρνα καταστήματα, τα πολυτελή εστιατόρια και την άπλετη Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση. Ένα σκηνικό ελληνοευρωπαϊκής κουλτούρας και ευμάρειας.
Ωστόσο, 200 μέτρα πιο κάτω, είναι στημένο ένα άλλο σκηνικό, αθέατο για τους επισκέπτες, όπου διαδραματίζονται εικόνες τριτοκοσμικές με θύματα ανυπεράσπιστα αδέσποτα ζώα.
95 σκυλιά, τα περισσότερα από 2 έως 10 μηνών, που είναι εγκλωβισμένα σε 23 άθλιους συρματοπλεγμένους χώρους 2Χ4 μ., στοιχειωδώς σκεπασμένους με λαμαρίνα και ανοιχτούς από παντού, αντιμετωπίζουν τον αέρα, το ψύχος, τις καταιγίδες και πολύ πιθανόν, το χιόνι ΧΩΡΙΣ ΣΠΙΤΑΚΙΑ. Τα ελάχιστα σπιτάκια που υπάρχουν, πλαστικά τα περισσότερα και κάποια ξύλινα, δωρεές ζωόφιλων, είναι ακατάλληλα και γεμίζουν νερά με τη κάθε βροχή.
Σε ένα άλλο ακάλυπτο χώρο , περίπου 10Χ10 μ., ο οποίος περιφράχτηκε στις αρχές Αυγούστου, κυριολεκτικά σε μία νύχτα, με εντολή του Δημάρχου και με σκοπό να μαζευτούν εκεί αδέσποτα από τη Πλατεία Λαυρίου για να γίνουν τα εγκαίνια των σιντριβανιών, προσπαθούν να επιβιώσουν σήμερα 10 ακόμα ζώα. Μοναδική τους προστασία δύο αυτοσχέδιες ξύλινες κούτες που δεν χωράνε ούτε τα μισά.
Σήμερα ο Δήμαρχος παρά τις υποσχέσεις του, αδιαφορεί για τη κατάσταση των ζώων και αρνείται να κάνει οτιδήποτε για να βελτιώσει τις εγκαταστάσεις δηλώνοντας ότι δεν έχει χρήματα.

Τα κόπρανα των ζώων, που εμείς καθαρίζουμε κάθε μέρα, συσσωρεύονται για τρίτο μήνα έξω από το καταφύγιο. Κουραστήκαμε να παρακαλάμε την υπηρεσία καθαρισμού να έρθουν να τα μαζέψουν.Οι αρμόδιοι δεν συγκινήθηκαν ούτε όταν 40 μικροί μαθητές φιλοζωϊκής σχολικής ομάδας επισκέφθηκαν το χώρο στις αρχές Δεκεμβρίου για να φέρουν τροφές στα ζώα. Οι αρμόδιοι δεν συγκινήθηκαν ούτε όταν ήρθε η αρμόδια υπηρεσία της Νομαρχίας για έλεγχο μετά από καταγγελία μας. Δεν παρουσιάστηκε κανένας.

Eξαντλήσαμε κάθε νόμιμη διαδικασία. Στείλαμε καταγγελίες στο Υπουργείο Αγροτ.Ανάπτυξης στη Περιφέρεια, τη Νομαρχία Ανατ.Αττικής και τη ΚΕΔΚΕ. Παράλληλα ο αρμόδιος Υφυπουργός κ.Κιλτίδης στις 26/11/08 έστειλε εγκύκλιο στους Ο.Τ.Α. τονίζοντας την υποχρέωση τους για την εφαρμογή του νομοθετημένου προγράμματος προστασίας των αδέσποτων.Οι υπηρεσιακές αναφορές προς το Δήμαρχο έγιναν, αλλά …..στου κουφού τη πόρτα.

Καμία αντίδραση, ούτε για τα προσχήματα. Κανένα ενδιαφέρον ούτε από περιέργεια. Καμία ενέργεια ούτε από απλή ανθρωπιά.

Λίγες μέρες πριν , όταν άρχισε η κακοκαιρία, η κατάσταση στο Καταφύγιο ήταν εφιαλτική.Ο χώρος είναι ανοιχτός στο Βοριά. Ο αέρας, έντασης 9-10 μποφόρ με δυνατή βροχή και χαλάζι, δεν άφησε τίποτα όρθιο. Πέταξε τα πάντα. Τα πλαστικά και ξύλινα φύλλα με τα οποία είχαμε πρόχειρα καλύψει τις πλάτες και τα ελαττωματικά σκέπαστρα των κλουβιών έγιναν άφαντα, οι μεγάλες πέτρες με τις οποίες είχαμε στηρίξει τα πλαστικά έπεσαν κάτω. Τα κλεισμένα μέσα στα κλουβιά ζώα τα θέριζε η βροχή και το χαλάζι. Παντού νερό και λάσπη , στο πάτωμα και μέσα στα σπιτάκια, όπου υπήρχαν. Άλλα σπιτάκια διαλυμένα και σπασμένα.
Δυστυχώς από δω και πέρα περιμένουμε συχνά τέτοια καιρικά φαινόμενα, ίσως και χειρότερα. Και η αγωνία μας είναι μεγάλη.
ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΖΩΑ;;ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ ;;
Τι άλλο να κάνουμε εμείς, μερικοί εθελοντές που προσπαθούμε να τα φροντίζουμε μέχρι σήμερα; Και πόσο θα αντέξουμε;
Εκλιπαρούμε την βοήθεια σας μήπως και γίνουν τα αυτονόητα. Μήπως και ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιοι και κάνουν αυτά που έχουν υποχρέωση απο τη νομοθεσία να κάνουν, έστω κι αν αφορούν αδέσποτα ζώα.Γιατί αυτά τα ζώα υποφέρουν και δε φταίνε σε τίποτα.

Όσοι θέλετε να βοηθήσετε, κάνετε προφορική ή γραπτή διαμαρτυρία στο Δήμαρχο Λαυρεωτικής κ.Δημήτριο Λουκά τηλ. 22920 28021 Fax 22920 22413

Αννα Γερολύμπου
Πρόεδρος, Ομοσπονδίας Ζωοφ. Σωματείων Ανατολ.Αττικής
Εκπρόσωπος Σωματείου ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ ΛΑΥΡΙΟΥ
Τηλέφωνο 6947 796263, 22920 60274

Ιανουάριος 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου