Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

ΓΙΝΕ ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΙ ΒΟΗΘΗΣΕ ΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ !!


Όταν κάποιος "φιλόζωος" αποποιείται την ευθύνη του....



Σήμερα το πρωι εθελόντρια μας βρέθηκε μπροστά σε αυτές τις εικόνες! Εσείς νομίσατε ότι τα σώσατε με το να τα παρατήσετε στην ερημιά μέσα στην άγρια νύχτα για να βγάλετε την ευθύνη από πάνω σας. Τα κουτάβια που εγκαταλείψατε μπροστά στο καταφύγιο βρέθηκαν σήμερα το πρωί έξω από το κλουβάκι, πνιγμένα από κάποιο άγριο ζώο κι επειδή κυκλοφορούν πολλές αλεπούδες στην περιοχή μας, είμαστε σίγουροι ότι κάποια αλεπού τα έπνιξε. Και δυστυχώς δεν είναι τα μόνα. Αλεπούδες έχουν πνίξει κι άλλα κουτάβια αλλά και ενήλικα ζώα που έχετε αφήσει είτε δεμένα στο δέντρο είτε μπροστά από το καταφύγιο. Να δούμε πότε θα βάλετε μυαλό και θα σταματήσετε να καταδικάζετε σε θάνατο αθώα πλάσματα εγκαταλείποντάς τα για να κάνετε το κακώς εννοούμενο καθήκον σας σε βάρος άλλων. Λες και δεν μας έφτανε το μαρτύριο που βλέπουμε καθημερινά να περνάνε τα αδέσποτα ζώα, έπρεπε πάλι σήμερα το πρωί να μαζεύουμε άψυχα κορμάκια μωρών.
Αύριο τοποθετούνται δύο νέες κάμερες, ότι στοιχεία υπάρξουν θα δωθούν στην εισαγγελία και θα προβούμε στις νόμιμες διαδικασίες περί εγκατάλειψης.





ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ: 270.000 ευρώ πρόστιμο σε 67χρονο που σκότωσε 8 κουτάβια!

67χρονος Λαρισαίος σκότωσε οκτώ κουτάβια και κακοποίησε ακόμη έναν σκύλο και πλέον καλείται να πληρώσει το πρόστιμο που ορίζει ο νόμος, δηλαδή 30.000 ευρώ για κάθε άτυχο ζώο.
Σύμφωνα με την καταγγελία που έγινε εναντίον του στην τότε Δημοτική Αστυνομία της Λάρισας, το καλοκαίρι του 2013 ο 67χρονος σκότωσε 8 κουταβάκια και κακοποίησε ακόμη έναν σκύλο, και μάλιστα τα κουταβάκια βρέθηκαν νεκρά, κλεισμένα σε σακούλες και θαμμένα κάτω από πέτρες.

Από την τότε Δημοτική Αστυνομία της Λάρισας το θέμα πέρασε στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου (αρμόδια πλέον για τα διοικητικά πρόστιμα που ορίζει ο νόμος) και στη συνέχεια, σύμφωνα πάντα με το νόμο, πρέπει να μεταφερθεί η οφειλή στην αρμόδια Εφορία.

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος 4039/12, που «προστατεύει τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό» προβλέπει διοικητικό πρόστιμο 30.000 ευρώ «για κάθε ζώο» για βεβαιωμένες παραβάσεις.

Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΜΠΑΖΑΑΡ

ΓΙΝΕ ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ 

Απόκτησε τα δώρα που θες για τα αγαπημένα σου πρόσωπα σε χαμηλές τιμές και χάρισε παράλληλα τροφή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα σκυλάκια του ΚΑΖ!

Ο τρόπος είναι απλός! Έλα να μας επισκεφθείς στο Bazaar που διοργανώνουμε το Σάββατο 29 & την Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014, Φιλελλήνων 26, απέναντι από την Αγγλικανική Εκκλησία.

Ώρες : 10.00πμ - 19.00μμ

Μαζί μας και οι Γάτες Φλοίσβου!

Εκεί θα βρεις μεγάλη ποικιλία από Χριστουγεννιάτικα δώρα και μη, τα μπλουζάκια και τις κούπες του ΚΑΖ, τη γωνιά του Γιουσουρούμ, ρούχα, βιβλία, διακοσμητικά.
Με τα χρήματα που θα δώσεις για τις αγορές σου θα βοηθήσεις το ΚΑΖ να εξασφαλίσει όλα όσα χρειάζονται τα αδεσποτάκια του.
Kαι όπως πάντα κοντά μας οι τροφές Sam' Field!




On the 29th of November and 30th of November we will be expecting to see you at our Christmas Bazaar, which will be held at Filellinon 26, Syntagma.

Hours : 10.00am - 19.00pm

You can find :
Christmas decorations and items
Useful household objects
Clothes & Jewellery
Clothes and accessories for your four-legged friends
Books, DVDs and CDs and many many more!

Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Κέρνα ένα καφέ τα σκυλάκια μας!!!

Πώς; Στέλνοντας SMS!

Με μόλις €1,20 (συν Φ.Π.Α.), όσο δηλαδή ένας καφές, ενισχύεις το ΚΑΖ για να μπορεί να συνεχίσει να ταίζει, να εμβολιάζει, να στειρώνει και να θεραπεύει αδέσποτα ζώα!...

Στείλε KAZ στο 54534

By texting "KAZ" and dialing 54534 you support the pups of The Shelter for Stray Animals


Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Χριστουγεννιατικο Μπαζααρ ΚΑΖ - Μπορεις και εσυ να βοηθησεις!!!

Από εως και τις 15/11/14 μαζεύουμε πράγματα για το Χριστουγεννιάτικο Bazaar μας! 

Τι μπορείτε να μας δωρίσετε: Ρούχα (πλυμένα & σιδερωμένα), παππούτσια, τσάντες, αξεσουάρ, κοσμήματα, βιβλία, λευκά είδη, είδη κουζίνας, πίνακες, παιχνίδια, είδη ζώων, μικροσυσκευες, διακοσμητικά είδη και ότι άλλο δεν χρειάζεστε! 

Βοηθήστε με αυτό τον τρόπο τα αδέσποτα!

 Πληροφορίες για τα σημεία παράδοσης καθώς και για το πώς μπορούμε εμεις να βοηθήσουμε στην παραλαβή τους στο E-mail, kazshelter@gmail.com


Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Μουσικη Βραδυά για την ενισχυση του ΚΑΖ

Σας περιμένουμε όλους 9 Οκτωβρίου και ώρα 21:00 στο Ένα&Ένα μεζέ μπαρ, να ενισχύσουμε το ΚΑΖ.
Είναι μια πρωτοβουλία και εθελοντική κίνηση από την εταιρία dash printing σε συνεργασία με το ΚΑΖ (Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων).

Ευχαριστούμε πολύ της εταιρία Dash Printing!
https://www.facebook.com/pages/DASH-Printing-Ψηφιακές-Εκτυπώσεις/275936525847941?sk=timeline
*
Ένα & Ένα μεζέ μπαρ
https://www.facebook.com/pages/Ενα-Ενα-Μεζε-Μπαρ/514172842025287
Σας περιμένουμε όλους 9 Οκτωβρίου και ώρα 21:00 στο Ένα&Ένα μεζέ μπαρ, να ενισχύσουμε το ΚΑΖ.
Είναι μια πρωτοβουλία και εθελοντική κίνηση από την εταιρία dash printing σε συνεργασία με το ΚΑΖ (Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων).

Ευχαριστούμε πολύ της εταιρία Dash Printing!
https://www.facebook.com/pages/DASH-Printing-Ψηφιακές-Εκτυπώσεις/275936525847941?sk=timeline




Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Φιλοζωικο Μπαζααρ!

☆ Σε έναν υπέροχο χώρο, στο κέντρο της Αθήνας, στην Πλάκα, στο Bρυσάκι...

4 καταξιωμένα Φιλοζωικά Σωματεία συναντιούνται για ένα καλό σκοπό!

☆ Το Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων-ΚΑΖ
☆ Το ΠΡΟ.ΣΤ.Α.ΤΕ.Υ.Ω
☆ Η Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης
☆ Η Κιβωτός της Μυτιλήνης

Ένα διήμερο αφιερωμένο - αποκλειστικά- στους καλύτερους μας φίλους: τα αδέσποτα ζωάκια!

☆ Στις 4 + 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, σας περιμένουμε για να στηρίξετε την προσπάθειά τους. Θα έρθετε;

Θα μας βρειτε στον πολυχώρο Βρυσάκι, Βρυσακίου 17, Πλάκα
Από τις 11 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ, το Σάββατο 4 και Κυριακή 5 Οκτώβρη.

https://www.facebook.com/events/828059990559331/



Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Στηριξτε το ΚΑΖ!!

H 'Oλγα με τις χειροτεχνίες της, ξεκίνησε μια σελίδα για να βοηθήσει τα αδεσποτάκια μας, ρίξτε μια ματιά, ότι αγοράσετε, όποιο ποσό, πάει στα αδέσποτα σκυλούνια του Καταφυγίου μας 






Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

Πώς πρέπει να αντιδράσετε αν γίνετε μάρτυρες κακοποίησης ή θανάτωσης ζώου



Θέλετε να σωθεί το ζώο και να τιμωρηθεί ο ένοχος; Με τη βοήθεια της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας (ΠΦΟ), σας παρουσιάζουμε έναν αναλυτικό οδηγό με όλα τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε.



Βλέπετε το σκύλο του γείτονα μόνιμα δεμένο με μισό μέτρο αλυσίδα στο μπαλκόνι; Βρήκατε νεκρά γατάκια στα σκουπίδια; Είδατε τη γειτόνισσα να ρίχνει φόλα στο παρκάκι της γειτονιάς; Μπροστά στα μάτια σας κάποιος γνωστός στο χωριό πυροβόλησε ένα αδέσποτο; Η κακοποίηση των ζώων έχει πολλές μορφές και κάποιες από αυτές μπορεί να μη γίνονται αμέσως αντιληπτές, ενώ άλλες μπορεί απλώς να οφείλονται σε άγνοια.
Η μόνη λύση για να εξαλειφθούν τα περιστατικά κακοποίησης, βασανισμού και θανάτωσης ζώων είναι η δική μας άμεση παρέμβαση και καταγγελία. Με τη βοήθεια της κ. Σοφίας Τζονίκη, γενικής γραμματέως της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας, σας παρουσιάζουμε έναν συνοπτικό πρακτικό οδηγό με τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε ανάλογα με την περίπτωση.

1. Δηλητηρίαση με φόλες

Α) Αδέσποτα ζώα

  1. Μάθετε εάν δραστηριοποιείται φιλοζωική οργάνωση στην περιοχή και ενημερώστε την.
  2. Ειδοποιήστε τα (τοπικά) ΜΜΕ και κάντε ανάρτηση στο διαδίκτυο προκειμένου να αποφύγουν τη συγκεκριμένη περιοχή όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες. Είναι σημαντικό να κατανοήσει ο κόσμος ότι οι φόλες δεν είναι επιβλαβείς μόνο για τα αδέσποτα, αλλά ελλοχεύουν και τεράστιοι κίνδυνο κυρίως για τα μικρά παιδιά.
  3. Κάντε καταγγελία στο αστυνομικό τμήμα.

Τα όργανα της τάξης οφείλουν αμέσως:

  • Να προχωρήσουν σε έρευνα (ακόμη και στην περίπτωση καταγγελίας κατ’ αγνώστων) πριν διαβιβάσουν τη δικογραφία στην Εισαγγελία.
  • Να ενημερώσουν αμέσως τον δήμο και την Κτηνιατρική Υπηρεσία της περιοχής, προκειμένου να παραληφθούν τα νεκρά ζώα για υγειονομική ταφή ή αποτέφρωση.
  • Να ζητήσουν τοξικολογική εξέταση, ώστε να εντοπιστεί το είδος της θανατηφόρου ουσίας και να περιληφθεί η έκθεση στο φάκελο της δικογραφίας.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Στις περιπτώσεις φόλας σε δημόσιους χώρους, είναι σημαντικό να ειδοποιείτε πάντα την αστυνομία και τον δήμο, γιατί είναι δική τους ευθύνη να ενημερώσουν και να προστατεύσουν τους πολίτες, επισημαίνοντας την επικινδυνότητα μιας περιοχής.

Β) Ιδιόκτητο / ∆εσποζόμενο ζώο

  1. Κάντε μήνυση στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής σας, έστω και κατ’ αγνώστου, ώστε να συνταχθεί δικογραφία.
  2. Μην αμελήσετε να μεταφέρετε το ζώο στον κτηνίατρο για νεκροψία, προκειμένου να στείλει ιστούς για τοξικολογική ανάλυση. Τα ευρήματα αποτελούν πολύτιμα στοιχεία σε περίπτωση που η υπόθεση φτάσει στο δικαστήριο.


2. Παθητική κακοποίηση* / παραμέληση ζώου από τον ιδιοκτήτη

  1. Τραβήξτε φωτογραφίες – βίντεο που να αποδεικνύουν την παραμέληση.
  2. Ενημερώστε την τοπική φιλοζωική οργάνωση.
  3. Κάντε καταγγελία στην Κτηνιατρική ∆ιεύθυνση της οικείας Περιφέρειας, αναφέροντας αναλυτικά και με σωστή ιεράρχηση τα όσα γνωρίζετε για την παράλειψη τήρησης των κανόνων ευζωίας και των υγειονομικών διατάξεων (ακαθαρσίες, έντονη δυσοσμία κ.λπ.). Μπορείτε να κάνετε την καταγγελία τηλεφωνικά ή με fax, φροντίστε, όμως, να ζητήσετε τον αριθμό πρωτοκόλλου. Ο αριθμός αυτός βεβαιώνει ότι καταγράφηκε το γεγονός και είναι απαραίτητος για κάθε μελλοντική επικοινωνία σχετικά με την καταγγελία, καθώς και για την παραλαβή του αντιγράφου της καταγγελίας σας.
  4. Ειδοποιήστε τη ∆ημοτική Αστυνομία (όπου υπάρχει) ή τον Δήμο. Οφείλουν να επισκεφτούν το χώρο, να κάνουν έκθεση αυτοψίας και να επιβάλουν διοικητικό πρόστιμο ανάλογα με την παράβαση.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Αρχικά κάντε μια φιλική σύσταση στον ιδιοκτήτη. Μερικές φορές η παραμέληση είναι αποτέλεσμα άγνοιας. Ίσως είναι αποτέλεσμα και παροδικής δυσκολίας στη ζωή του. Ρωτήστε τον αν μπορείτε να τον βοηθήσετε για να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης του ζώου. Προσπαθήστε να τον κάνετε να κατανοήσει τις υποχρεώσεις του και ενημερώστε τον για τις κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης. Μη γίνεστε απειλητικοί και επιθετικοί, γιατί οι περισσότεροι θα αντιδράσουν άσχημα. Ο στόχος είναι να βοηθήσετε το ζώο. Να είστε ήρεμοι και ψύχραιμοι.

Εάν ο ιδιοκτήτης δεν συμμορφωθεί:

  • Πηγαίνετε στον εισαγγελέα (για την Αθήνα και την υπόλοιπη Αττική: κτίριο 16 στην παλιά Σχολή Ευελπίδων) και περιγράψτε όσο το δυνατόν πιο τεκμηριωμένα το περιστατικό στοιχειοθετώντας τη σοβαρότητά του με φωτογραφίες, βίντεο, άλλους μάρτυρες κ.λπ. Ανάλογα με τη σοβαρότητα του περιστατικού, ο εισαγγελέας θα δώσει σχετική παραγγελία στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής όπου υπάγεται το σπίτι του «ακατάλληλου» ιδιοκτήτη.
  • Aν η καταγγελία αφορά σε περιοχή μακριά από την οποία μένετε, συντάξτε μια καταγγελτήρια επιστολή, καταγράφοντας όσο πιο αναλυτικά γίνεται το περιστατικό, επισυνάψτε τυχόν φωτογραφίες ή άλλα ντοκουμέντα και στείλτε την ταχυδρομικώς (ή με fax) στο τμήμα πρωτοκόλλου της Εισαγγελίας. Γράψτε στο κείμενο να επικοινωνήσουν μαζί σας μόλις παραλάβουν την επιστολή, ώστε να σας δώσουν τον αριθμό πρωτοκόλλου (ή πάρτε τους εσείς τηλέφωνο). Ανάλογα με τη σοβαρότητα του περιστατικού και τον κίνδυνο που διατρέχει το ζώο, το τμήμα πρωτοκόλλου προωθεί την καταγγελία στον εισαγγελέα για να επιληφθεί αμέσως. Η καταγγελία μπορεί να γίνει και ανώνυμα, αλλά φροντίστε να τη στοιχειοθετήσετε επαρκώς, αλλιώς υπάρχει πιθανότητα να καταλήξει στο αρχείο.
Ακριβώς τα ίδια βήματα ακολουθείτε στην περίπτωση που το ζώο εγκαταλείφθηκε ή ξεχάστηκε σε κλειστό σπίτι ή κτίριο. Επειδή υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κινδυνεύει άμεσα η ζωή του, λόγω έλλειψης νερού και φαγητού, μην καθυστερήσετε καθόλου.
* Τι είναι η παθητική κακοποίηση;
  • Ελλιπής, κακή ή ακατάλληλη διατροφή
  • Ελλιπής κτηνιατρική φροντίδα
  • Κακές συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης του ζώου
  • Ακατάλληλο κατάλυμα, εκτεθειμένο στα καιρικά φαινόμενα
  • Το ζώο είναι συνέχεια δεμένο / βρίσκεται μόνιμα στο μπαλκόνι / στην ταράτσα
  • ∆εν ασκείται, δεν βγαίνει βόλτα, δεν έχει χώρο να κινηθεί.


3. Εγκατάλειψη ζώου

  • Ζητήστε βοήθεια από την τοπική φιλοζωική οργάνωση.
  • Αν γνωρίζετε σε ποιον ανήκει το ζώο ή φέρει μικροτσίπ καταχωρισμένο στο όνομα του ιδιοκτήτη, πηγαίνετε στο αστυνομικό τμήμα και κάντε καταγγελία ζητώντας την αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη του ιδιοκτήτη για εγκατάλειψη και έκθεση σε κίνδυνο του κατοικιδίου του. ∆εν χρειάζεται να κάνετε μήνυση. Η καταγγελία σας αρκεί!

4. Kακοποίηση*/ βασανισμός / θανάτωση ζώων

Α) Ιδιόκτητο / δεσποζόμενο ζώο

  1. Καλέστε αμέσως το 100. Υποχρεούται να παρέμβει αμέσως και σε συνεργασία με το αστυνομικό τμήμα της περιοχής όπου γίνεται η κακοποίηση να προχωρήσει σε δίωξη και σύλληψη του δράστη.
  2. Αν το 100 αργεί, πηγαίνετε στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα για να κάνετε καταγγελία, ζητώντας την αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη του δράστη. ∆εν χρειάζεται να κάνετε μήνυση. Θα πρέπει να έχετε κάποιο στοιχείο, όμως, που να οδηγεί στην ταυτοποίηση του δράστη (όνομα, διεύθυνση, αριθμό κυκλοφορίας Ι.Χ. κ.ά). Με την αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη ενεργοποιείται η διαδικασία του αυτοφώρου, εντός του οποίου ο δράστης οδηγείται στον εισαγγελέα. Αν παρέλθει η προθεσμία του αυτοφώρου, το δικαστήριο θα οριστεί για δύο ή τρία χρόνια αργότερα.
  3. Εάν η αστυνομία θεωρήσει ότι δεν είναι δική της αρμοδιότητα, θα την παραπέμψετε στους νόμους 1197/81 και 4039/12 αλλά και στις εγκυκλίους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προς τα αστυνομικά τμήματα σχετικά με την υποχρέωσή τους να ερευνούν κάθε καταγγελία κακοποίησης ζώου.
  4. Εάν η αστυνομία αδυνατεί να ανταποκριθεί, είτε επειδή έχει άλλα επείγοντα περιστατικά και δεν προλαβαίνει είτε επειδή δεν έχει διαθέσιμο περιπολικό, πηγαίνετε κατευθείαν στον εισαγγελέα και ζητήστε να δώσει εντολή για την άμεση απομάκρυνση του ζώου και τη σύλληψη του δράστη.
  5. Μόλις παραλάβει την εισαγγελική εντολή, το αστυνομικό τμήμα υποχρεούται να επέμβει αμέσως. Και εδώ θα πρέπει να πείσετε τον εισαγγελέα για τη σοβαρότητα του περιστατικού, παρουσιάζοντας όσο το δυνατόν περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία (φωτογραφίες, βίντεο, ηχογράφηση, μάρτυρες κ.λπ.).

Β) Αδέσποτο ζώο - Άγνωστος δράστης

  1. Όπως και παραπάνω, καλέστε αμέσως το 100, ώστε να συλληφθεί ο δράστης, ο οποίος με την αυτόφωρη διαδικασία θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα. Τονίστε τη σοβαρότητα του περιστατικού και τον άμεσο κίνδυνο που διατρέχει τόσο το ζώο, όσο και οι παρευρισκόμενοι από τη βάναυση συμπεριφορά του δράστη. Ενημερώστε τους ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να διαφύγει αν δεν παρέμβουν αμέσως.
  2. Ενημερώστε το φιλοζωικό σωματείο της περιοχής.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Εάν γίνετε μάρτυρες περιστατικού κακοποίησης, προσπαθήστε να κινητοποιήσετε περαστικούς και γείτονες, ώστε να μη διαφύγει ο δράστης.
Πάντα να ειδοποιείτε και τον αρμόδιο δήμο, ο οποίος υποχρεούται να έχει πρόγραμμα περίθαλψης, ώστε να επέμβει και να περιθάλψει το ζώο και να στηρίξει την καταγγελία. Αν όλοι οι δημότες απευθύνονται για οτιδήποτε αφορά στα αδέσποτα ζώα της περιοχής τους στον αρμόδιο δήμο και όχι αποκλειστικά στους φιλόζωους εθελοντές και τα φιλοζωικά σωματεία, τότε ο δήμος θα αναγκαστεί να θεσπίσει τα προγράμματα περίθαλψης και προστασίας για τα αδέσποτα ζώα, ως οφείλει.
Σε περίπτωση που διαπιστώσετε ότι έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο φωτογραφία ή βίντεο με περιεχόμενο κακοποίησης ζώου, προωθήστε το link, περιγράφοντας το περιεχόμενό του στη ∆ίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο ccu@cybercrimeunit.gov.gr, αλλά και στην Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία στο info@pfo.gr.
* Κακοποίηση θεωρείται μεταξύ άλλων: η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη, ο ακρωτηριασμός (κόψιμο άκρων, αυτιών και ουράς), οι κυνομαχίες, η διακίνηση οπτικοακουστικού υλικού με πράξεις βίας εναντίον ζώων, συμπεριλαμβανομένης και της σεξουαλικής κακοποίησής τους.


Πώς να «πιάσει τόπο» η καταγγελία σας

φωτογραφία(2)Η Σοφία Τζονίκη, γενική γραμματέας της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας μας συμβουλεύει:
Εάν δεν είστε ο ίδιος αυτόπτης μάρτυρας ενός περιστατικού, πριν απευθυνθείτε στις Αρχές, ελέγχετε πάντα την εγκυρότητα των καταγγελιών που ακούσατε.
Ζητήστε βοήθεια από την τοπική φιλοζωική οργάνωση.
Όταν μιλάτε με τις Αρχές (αστυνομία, δήμο, Εισαγγελία, Κτηνιατρική Υπηρεσία κ.ά.), να είστε πάντα ψύχραιμοι, ακόμη και αν δεν σας αντιμετωπίζουν με τον τρόπο που θα θέλατε. Μην εκδηλώνετε μεγάλη συναισθηματική φόρτιση -πιθανόν αυτή να φέρει αντίθετα αποτελέσματα- και εστιάζετε στα κρίσιμα σημεία χωρίς υπερβολικές λεπτομέρειες. Να ζητάτε πάντα τον αριθμό πρωτοκόλλου της καταγγελίας και αντίγραφο της κατάθεσης, ώστε να μπορείτε να ενημερώνεστε για την εξέλιξη.
Το κλειδί για μια σωστή καταγγελία ή μήνυση είναι η γνώση της νομοθεσίας (ν. 4235/2014,  4039/12 και 1197/81). Εκτυπώστε τα κρίσιμα χωρία και έχετέ τα μαζί σας.
Τα αδικήματα κατά των ζώων διώκονται αυτεπάγγελτα και οδηγούν σε σύλληψη του δράστη στο πλαίσιο του αυτοφώρου. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να κάνετε μήνυση, παρά μόνο καταγγελία. Μόνο στην περίπτωση που είστε ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς που κακοποιήθηκε, καταθέτετε μήνυση εναντίον του δράστη.
Τα στοιχεία επικοινωνίας με τις αρμόδιες Αρχές και υπηρεσίες μπορείτε να τα βρείτε εύκολα μέσω του ∆ιαδικτύου και πενταψήφιων τηλεφωνικών αριθμών για τις πληροφορίες καταλόγου.
Πηγή: Trihes.gr

«Σταμάτα να κατέβω!» – Ταλαιπωρείται στο ταξίδι;

Tο ταξίδι με οποιοδήποτε μέσο μπορεί να αποβεί εξαιρετικά στρεσογόνο για το ζωάκι μας. Πώς θα ξεπεράσει τη ναυτία, τον εκνευρισμό και το φόβο του;



Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο φόβος και το στρες οφείλονται στην αλλαγή περιβάλλοντος ή στην ανάμνηση μιας δυσάρεστης εμπειρίας από προηγούμενο ταξίδι. Η ναυτία είναι πολύ συχνότερη στις νεαρές ηλικίες. Πολλά ζωάκια την ξεπερνούν μεγαλώνοντας, χωρίς να χρειάζεται να κάνουμε κάτι ιδιαίτερο γι’ αυτό.

Συμπτώματα

  • Σιελόρροια, κινήσεις κατάποσης, γλείψιμο των χειλιών
  • Υπερκινητικότητα ή αδράνεια
  • Χασμουρητό
  • Τρέμουλο
  • Κλαψούρισμα
  • Υπερβολικό λαχάνιασμα
  • Έμετος
  • Ούρηση
  • Αφόδευση με ενδεχόμενη διαρροϊκή κένωση.

Πώς αντιμετωπίζεται

Πριν από το ταξίδι
  • Κρατάμε το ζωάκι μας νηστικό για 6 – 8 ώρες ή του προσφέρουμε πολύ μικρή ποσότητα τροφής πριν ξεκινήσουμε.
  • Δεν του στερούμε το νερό, για να αποφύγουμε συμπτώματα αφυδάτωσης.
  • Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε κουτί μεταφοράς, φροντίζουμε να εξοικειώσουμε προηγουμένως το κατοικίδιό μας με αυτό – π.χ. τοποθετώντας το κουτί στο περιβάλλον του τουλάχιστον 2 – 3 ημέρες πριν από το ταξίδι.
  • Αποφεύγουμε τις έντονες μυρωδιές από τη χρήση αρωμάτων, αποσμητικών χώρου κ.λπ. μέσα στο όχημα.
  • Βγάζουμε το σκυλάκι μας μια σύντομη βόλτα ώστε να ανακουφιστεί. Αντίστοιχα για τα γατάκια, μια αλλαγή της άμμου βοηθά πολύ· μια γάτα δύσκολα θα αντισταθεί στον πειρασμό να τη χρησιμοποιήσει αν είναι ολόφρεσκια.
Στο ταξίδι
  • Κάνουμε συχνές στάσεις.
  • Προσφέρουμε συχνά μικρές ποσότητες νερού.
  • Αν ταξιδεύουμε με τρένο ή πλοίο, φροντίζουμε το ζωάκι μας να βρίσκεται σε χώρο καλά αεριζόμενο, χωρίς υπερβολικό κρύο ή ζέστη, αποφεύγοντας τη συνεχή επαφή με αγνώστους ή άλλα ζώα. Αν ο μικρός μας φίλος έχει ναυτία ή είναι καταπονημένος, δεν θα έχει διάθεση για κοινωνικές συναναστροφές.
Στο ταξίδι με το αυτοκίνητο
  • Φροντίζουμε ώστε να κοιτάζει μπροστά, προς την κατεύθυνση που κινείται το όχημα, και, αν είναι εφικτό, να μπορεί να κοιτάζει έξω από το παράθυρο.
  • Αν το σκυλάκι προτιμά να κάθεται στο μπροστινό κάθισμα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια ειδική ζώνη που προσαρμόζεται στη ζώνη ασφαλείας. Ωστόσο, σε περίπτωση σύγκρουσης, υπάρχει πιθανότητα ο αερόσακος να τραυματίσει το ζώο.
  • Αν οδηγούμε μόνοι, το ζωάκι πρέπει οπωσδήποτε να είναι περιορισμένο με τη χρήση της ειδικής ζώνης ασφαλείας ή σε ειδικό κουτί μεταφοράς.
  • Κρατάμε τα παράθυρα του αυτοκινήτου κατεβασμένα 1 – 2 εκατοστά.
Αν δεν έχει εξοικειωθεί με το αυτοκίνητο
  • Προγραμματίζουμε μικρές ολιγόλεπτες «συνεδρίες». Στην αρχή με σβηστή τη μηχανή, μετά με αναμμένη και σε δεύτερη φάση με σύντομες βόλτες. Οι προορισμοί πρέπει να είναι ευχάριστοι (πάρκα, φιλικά σπίτια κ.λπ.). Ενα δεύτερο αυτοκίνητο βοηθά στην καλύτερη προσαρμογή του.

Ευπαθείς ομάδες

Ηλικιωμένα και άρρωστα ζώα, όπως και σκύλοι που ανήκουν στις βραχυκεφαλικές φυλές, πρέπει να μεταφέρονται με ιδιαίτερη προσοχή. Τα ζώα αυτά είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στο στρες και στις ακραίες θερμοκρασίες.

Φαρμακευτική αγωγή

Αν τα παραπάνω μέτρα δεν αρκούν για να έχει το ζωάκι μας ένα ήρεμο ταξίδι, ο κτηνίατρος μπορεί να μας συστήσει φάρμακα με αντιεμετική ή και ηρεμιστική δράση. Χορηγούνται συνήθως λίγη ώρα πριν από την αναχώρηση.
 Πηγή: http://www.trihes.gr/%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BC%CE%AC%CF%84%CE%B1-%CE%BD%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AD%CE%B2%CF%89-%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CF%80%CF%89%CF%81%CE%B5%CE%AF%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CF%84/

Εδώ παιδάκια πεινάνε και εσύ μου ασχολείσαι με τα ζώα - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΜΗ ΦΙΛΟΖΩΟΥΣ!

Αυτήν την εβδομάδα δεν ήξερα τι να γράψω… 

Νόμιζα ότι έφταιγε η δουλειά, η κούραση, οι δουλειές στον κήπο…. 

Στην πραγματικότητα, στο μυαλό μου γυρνούσε ο «πόλεμος» που δέχομαι από ορισμένους για τη ζωή που έχω διαλέξει. Στη δουλειά, η κάθε καρακάξα με την τσάντα Louis Vuitton και τα bottox με κριτικάρει χωρίς να ζητήσω τη γνώμη της, μόλις μάθει για τη δραστηριότητά μου σχετικά με τα ζώα. Κουράστηκα πια να ακούω το γνωστό : «Εδώ παιδάκια πεινάνε κι εσύ ασχολείσαι με τα ζώα», και περισσότερο κουράστηκα να απαντάω. Συνήθως αλλάζω την κουβέντα γιατί, όπως λέει και ο άντρας μου, «δεν μπορείς να μάθεις σε μια κότα να λύνει δευτεροβάθμια εξίσωση». Εγώ από την άλλη, θεωρώ πιο πιθανό να μάθει η κότα υψηλά μαθηματικά, παρά να καταλάβουν οι περί ου ο λόγος έστω και στο ελάχιστο. Σήμερα, λοιπόν, κατ΄ εξαίρεση αποφάσισα από τη στήλη μου να απευθυνθώ σε αυτούς τους ανθρώπους.

Αγαπητοί μου, αναφέρομαι σε εσάς που είστε διορισμένοι στο δημόσιο, όπου δουλεύω κι εγώ, και όλη μέρα είστε με το τσιγαράκι στο χέρι. Που από τα πολλά κέικ που φτιάχνετε για τον «διαγωνισμό μαγειρικής της κυράτσας» για να εντυπωσιάσετε με τη νοικοκυροσύνη σας τις συναδέλφισσές σας, δε χωράτε από τις πόρτες (ενώ τα παιδάκια πεινάνε!! Σύ είπας) Εγώ, μπορεί να μην είμαι μορφωμένη, αλλά ξέρω ένα πράγμα: ότι στην αγάπη, την κατανόηση και τη φιλευσπλαχνία δεν υπάρχει τσιγκουνιά, μόνο περίσσευμα. Η καρδιά μας μπορεί να χωρέσει έναν άστεγο, ένα παιδάκι από τα χωριά SOS, ένα δαρμένο σκυλί, ένα κοράκι με σπασμένο φτερό, ένα ζώο που ζει φυλακισμένο μια ζωή σε κλωβό για να τρώνε τα παιδάκια σου το αβγουλάκι το φρέσκο, ένα βασανισμένο ζώο που σφάζεται ζωντανό και πετιέται για να φοράς εσύ τη γούνα σου στην εκκλησία την Ανάσταση ακόμα κι όταν το Πάσχα είναι μέσα Μαΐου και σκάει ο τζίτζικας, ένα γεράκι που ο άντρας σου το πυροβόλησε, έναν πελαργό που τραυματίστηκε στα καλώδια της ΔΕΗ, έναν γλάρο που δηλητηριάστηκε από τη φόλα που οι ομοϊδεάτες σου πέταξαν για να σκοτώσουν τα γατιά της γειτονιάς, έναν λαθρομετανάστη που βρέθηκε μόνος στο πουθενά και ψάχνει κάποιον να τον βοηθήσει, έναν ψυχασθενή που η κοινωνία τον βάζει στο περιθώριο, έναν ανασφάλιστο που δεν έχει να πάρει τα φάρμακα στο παιδί του, ένα σκυλί με λευχαιμία, μια κατσίκα με μαστίτιδα, τη μέλισσα που αν εξαφανιστεί δε θα χεις ούτε πορτοκάλια για το ηλίθιο κέικ σου, και τόσα ακόμα…. Δεν είναι πεπερασμένη η καρδιά και η ψυχή μας. Χωράει τους πάντες όταν θελήσουμε.Άλλωστε, το να βοηθάς, στην πραγματικότητα δεν είναι αλτρουιστικό, αλλά, αντιθέτως, εγωιστικό. Είναι κάτι που προκαλεί ευτυχία σε όποιον το κάνει. Για μένα ευτυχία είναι μια γλυψιά ευγνωμοσύνης από ένα άγνωστο σκυλάκι και ένα γουργουρητό από ένα πεινασμένο γατάκι. Για κάποιον άλλον ευτυχία είναι να ψωνίζει παπούτσια και να γλεντάει στα μπουζούκια. Και πολύ καλά κάνει. Είναι δικαίωμά του. Αν σκεφτόταν τα παιδάκια που πεινάνε, θα πεινούσαν και τα παιδάκια όλων αυτών που δουλεύουν στα μπουζούκια και στα μπαρ. Στο κάτω κάτω, όπως κι εγώ, ούτε λεφτά σας ζήτησα, ούτε τη γνώμη σας.Τα παραδείγματα σχετικά με το θέμα είναι αμέτρητα. Θα περιοριστώ στα ακόλουθα: Το ΧΑΜΟΓΕΛΟ έχει υιοθετήσει πρόσφατα αδέσποτα σκυλιά, με στόχο την ορθότερη ανατροφή των παιδιών, στα παιδικά χωριά SOS υπάρχει ολόκληρο πρόγραμμα με σκυλιά, χορηγούμενο από την pedigree, ώστε να βοηθούνται τα παιδιά στην κοινωνικοποίηση. Τέλος, θα αναφέρω τους πολλούς άστεγους, που δίνουν από το συσσίτιό τους στα γατάκια και τα σκυλάκια που τους συνοδεύουν, γιατί αυτά δεν θα τους εγκαταλείψουν ποτέ, ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΤΗ ΒΙΩΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, και πολλές φορές ακόμα κι από συγγενείς πρώτου βαθμού.Θα σας έλεγα να διαβάσετε τους νόμους για να το βουλώσετε, αλλά δεν είστε ικανοί ούτε το λογαριασμό του ΟΤΕ να διαβάσετε. Αυτά….. και μη μου τους κύκλους τάραττε!!!

ΑΛ. ΜΑ 
Αναρτήθηκε από Ομάδα Εθελοντών Καταφυγίου Έδεσσας

Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Το ΥΠΑΑΤ λέει ναι,στην άρση απαγόρευσης λουσίματος των σκύλων στις παραλίες!!!!!!

Μετά από πολύμηνες προσπάθειες της ΠΦΠΟ προς τα αρμόδια υπουργεία ώστε να επιτρέπονται οι σκύλοι στις παραλίες-αρκεί να τηρούνται οι κείμενες διατάξεις- το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έστειλε επιστολή στο υπουργείο Ναυτιλίας,όπου εξηγεί τους λόγους της αναγκαιότητας της άρσης απαγόρευσης λουσίματος.Άλλη μια προσπάθεια της ΠΦΠΟ απέδωσε.Απομένει η εγκύκλιος του υπουργείου Ναυτιλίας,ώστε να επικυρωθεί η απόφαση. Η ομοσπονδία θα εντείνει τις προσπάθειές της,ώστε η εγκύκλιος του αρμόδιου υπουργείου να είναι σύμφωνη με την άποψη του ΥΠΑΑΤ.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΥΠΑΑΤ


 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ                                                    Αθήνα 04.06.2014
ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ                                                                                              Αρ πρωτ.: 820/73329
ΘΕΜΑ : « Άρση της απαγόρευσης λουσίµατος κατοικίδιων ζώων στη θάλασσα »
ΣΧΕΤ : το αρ. Φακέλλου. 511.19/2014/10.04.2014 έγγραφό σας(Αριθµός Σχεδίου 1460)
Σε απάντηση του σχετικού µε το θέµα εγγράφου, σας γνωρίζουµε ότι η υπηρεσία µας έχει την αρµοδιότητα , µεταξύ άλλων, της προστασίας των ζώων συντροφιάς , τα οποία βρίσκονται υπό την επίβλεψη και την ευθύνη του ιδιοκτήτη ή του κατόχου τους.
1. Η προστασία των ζώων αυτών, επιτυγχάνεται µε την εφαρµογή του συνόλου των κανόνων ευζωίας και της καλής µεταχείρισής τους, που συµπεριλαµβάνουν :τη παροχή κατάλληλης τροφής, νερού, τη παραµονή τους σε χώρο στεγνό, καθαρό ,προστατευµένο από τις καιρικές συνθήκες, χωρίς να είναι µόνιµα δεµένα και χωρίς να διαβιούν εντός ακατάλληλων κατασκευών , τη φροντίδα για την ιατρική περίθαλψη, την τεκµηρίωση της κατάστασης υγείας του ζώου συντροφιάς ( µε την ύπαρξη βιβλιαρίου υγείας στο οποίο επαληθεύεται επικαιροποιηµένα, η συνιστώµενη από την κτηνιατρική πρακτική και επιστήµη κατάσταση υγείας του ζώου π.χ. πλήρες εµβολιακό πρόγραµµα ανάλογα µε την ηλικία του ζώου και τα εθνικά προγράµµατα επιτήρησης των ζωανθρωπονόσων, αντιπαρασιτική θεραπεία κ.λ.π.), την εξασφάλιση της καθηµερινής άσκησης ή του περιπάτου, το καθαρό και υγιεινό περιβάλλον για τη διαβίωση τους ώστε να µην πονούν και υποφέρουν και εν γένει να υπάρχει µέριµνα για το σεβασµό της ύπαρξής τους.( το αρ. πρωτ. 422/09.04.2014 έγγραφό σας) Το λούσιµο στην θάλασσα των κατοικίδιων ζώων συντροφιάς δεν συµπεριλαµβάνεται στους κανόνες ευζωίας των ζώων ώστε ο περιορισµός του να έχει αρνητικές επιπτώσεις στα ζώα αυτά.

2. α. Επιιπρόσθετα, στο άρθρο 5 του νόµου 4039/2012 όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 46 του Ν.4235/2014 , καθορίζονται οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών των ζώων συντροφιάς µε σκοπό τη διασφάλιση της ευζωίας των ζώων, αλλά και κατά δεύτερο λόγο, της προστασίας της δηµόσιας υγείας , της ασφάλειας και της διασφάλισης της κοινής ησυχίας.
Η προστασία της δηµόσιας υγείας, της ασφάλειας και της διασφάλισης της κοινής ησυχίας, επιτυγχάνονται µε τη θέσπιση γενικών διατάξεων , στο προαναφερθέν νοµικό πλαίσιο, που αφορούν ενδεικτικά, τις περιπτώσεις της εξόδου του ζώου από τον χώρο του ιδιοκτήτη του, τη παραµονή τους στις πολυκατοικίες ή στις µονοκατοικίες , τη πρόσβαση στα µέσα µαζικής µεταφοράς , την υποχρεωτική πρόσδεση του σκύλου κατά τη διάρκεια του περιπάτου, τον καθαρισµό του περιβάλλοντος από τη ρύπανση που προκαλείται, αποσκοπώντας στο προσδιορισµό της θεµελιώδους και προεξάρχουσας υπεύθυνης συµπεριφοράς του ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς και στην διαφύλαξη της αρµονικής και φιλικής συνύπαρξης των ζώων αυτών µε τον άνθρωπο.
β. Ωστόσο, στους σκοπούς του παρόντος νοµικού πλαισίου δεν περιλαµβάνεται η διευθέτηση θεµάτων όπως η πρόσβαση ή µη των ζώων συντροφιάς σε ειδικότερους κοινόχρηστους χώρους, όπως π.χ. στις δηµόσιες υπηρεσίες, στα µουσεία στους χώρους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, στις παραλίες λουόµενων κλπ .
Η µη πρόσβαση αυτή καθ εαυτή των ζώων στους χώρους λουοµένων δεν υποβαθµίζει την ευζωία του ζώου συντροφιάς, η δε πρόσβαση τους, από πλευράς υγειονοµικής, δεν απειλεί την δηµόσια υγεία υπό την προυπόθεση ότι ταυτόχρονα τηρούνται απαρέγκλιτα οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών τους και όσον αφορά την υποχρεωτική πρόσδεση του σκύλου, ώστε να εξασφαλίζεται ο πλήρης έλεγχος των δραστηριοτήτων του και ο σεβασµός των λουοµένων .
γ. Συµπερασµατικά και προκειµένου να αρθούν επιφυλάξεις ή αντιδράσεις , οι ιδιοκτήτες των ζώων συντροφιάς και εν γένει οι πολίτες, πρέπει να ενηµερωθούν, µε κάθε πρόσφορο µέσο, για τις προυποθέσεις πρόσβασης των ζώων στους χώρους των λουοµένων ιδιαίτερα λόγω, π.χ. συχνά, της απουσίας εκπαίδευσης των ζώων συντροφιάς ή της πρόσβασης στους χώρους µε πολύ µεγάλη πυκνότητα λουοµένων καθώς και ότι όταν δεν τηρούνται οι σχετικές διατάξεις της ισχύουσας νοµοθεσίας,, τα αρµόδια όργανα των παραβάσεων του Ν. 4039/2012,επιβάλλουν τα προβλεποµένα διοικητικά πρόστιµα, του άρθρου 21 του ιδίου νόµου.
3. Τέλος θα θέλαµε να επισηµάνουµε ότι οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς του Ν. 4039/2012 έχουν ισχύ και στη περίπτωση ζώων που έχουν εκπαιδευτεί για τη παροχή βοήθειας και προστασίας ατόµων µε ειδικές ανάγκες ή που χρησιµοποιούνται στη διάσωση.
Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ∆ΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
η επιστολή αποστέλλεται
Υπουργείο Ναυτιλίας & Αιγαίου
Αρχηγείο Λιµενικού Σώµατος –
Ελληνικής Ακτοφυλακής
Κλάδος Αστυνοµίας& Τάξης
∆/νση Γενικής Αστυνόµευσης &
Κανονισµών Λιµένων
Τµήµα Α
Ακτή Βασιλειάδη , ( Πύλη, Ε1-Ε2)
185 10 ΠΕΙΡΑΙΑΣ
ΚΟΙΝ: Πανελλαδική Φιλοζωική &
Περιβαλλοντική Οµοσπονδία(ΠΦΠΟ)
& Πανελλαδική Συντονιστική
Επιτροπή Ζωοφιλικών
Σωµατείων( ΠΣΕΖΣ)
Πηγή: http://www.animalscare.gr/ 

Υιοθετώντας ενήλικο σκύλο

Λίγοι µπορούν να αντισταθούν στο βλέµµα και στην άτσαλη χάρη ενός όµορφου κουταβιού. Ακόµα λιγότεροι, όµως, µπορούν να αγνοήσουν το βλέµµα ευγνωµοσύνης και την αφοσίωση ενός σκύλου που διασώθηκε και υιοθετήθηκε σε µεγαλύτερη ηλικία. Αλλά και πρακτικά, η επιλογή ενός ενήλικου ζώου έχει πλεονεκτήµατα και η συµβίωση µαζί του µπορεί να αποτελέσει µια µοναδική
εµπειρία ζωής.
Οι κυριότερες διαφορές που έχει ένα ενήλικο σκυλί σε σχέση µε ένα κουτάβι:
  • Εχει ήδη µάθει να λερώνει σε εξωτερικό χώρο και δεν θα προκαλεί «ατυχήµατα» στο σπίτι.
  • Συνήθως είναι πιο ήρεµο. Η εφηβεία έχει παρέλθει, και µαζί οι ορµονικές διαταραχές και η υπερκινητικότητα της νεότερης ηλικίας.
  • Εχει ήδη κοινωνικοποιηθεί και εξοικειωθεί µε την κίνηση στο δρόµο, τα άλλα ζώα, τους έντονους θορύβους, τα ακραία καιρικά φαινόµενα κ.λπ. Πιθανότατα θα δεχτεί και θα συνηθίσει αµέσως τη βόλτα µε το αυτοκίνητο, το λουρί και την επίσκεψη στον κτηνίατρο.
Το σηµαντικότερο µειονέκτηµα που έχουν τα ενήλικα ζώα που σώζουµε από το δρόµο είναι η συσσώρευση προβληµατικών συνηθειών και φόβων λόγω δύσκολων βιωµάτων του παρελθόντος. Θα χρειαστεί συγκεκριµένη φροντίδα στην αρχή της συµβίωσής του µαζί σας, έτσι ώστε να κάνει ένα νέο ξεκίνηµα, να απαλλαγεί από τυχόν φοβίες και να εξοικειωθεί µε το περιβάλλον σας χωρίς να του δηµιουργηθούν καινούργιες. Στόχος σας, σε κάθε βήµα, θα είναι να νιώσει ασφάλεια.
Φυσικά, δεν είναι σίγουρο ότι θα αντιµετωπίσετε τέτοια προβλήµατα. Πολλά σκυλιά ανακουφίζονται τόσο από την ασφάλεια και την αγάπη που λαµβάνουν, ώστε εγκλιµατίζονται πολύ γρήγορα, δείχνοντας µάλιστα µεγάλη εκτίµηση προς τους διασώστες τους.

Από πού προήλθε;

Το ιστορικό του κάθε ζώου έχει µεγάλη σηµασία, γιατί αυτό καθορίζει τη συµπεριφορά, τις συνήθειες, τους φόβους και την ικανότητα προσαρµογής του. Με βάση αυτό, µπορούµε να χωρίσουµε τα σκυλιά σε τέσσερις βασικές κατηγορίες:
1. Εχει περάσει πολύ καιρό στους δρόµους;
Το µαζέψατε διότι το λυπηθήκατε ή κινδύνευε ή ήταν άρρωστο ή είχε τραυµατιστεί. ?ηµιουργήστε ασφαλές περιβάλλον και εµπιστοσύνη. Πρέπει σιγά-σιγά να µάθει να χαλαρώνει, να µην κοιµάται «µε το ένα µάτι ανοιχτό». Ο φόβος και η ανασφάλεια που βίωσε στους δρόµους είναι συνήθως εµφανή. Μπορεί λοιπόν στην αρχή να κρύβεται, να µην τρώει πολύ και να θέλει να κάθεται µόνο του. Τις πρώτες µέρες ή τον πρώτο καιρό µπορεί να υπάρχει µια τάση φυγής για επιστροφή στα γνωστά ληµέρια. Εχετε το νου σας µην το σκάσει.
2. Διασώθηκε από κακοποίηση;
Οι αντιδράσεις ενός σκύλου που έχει υποστεί κάποιου είδους κακοποίηση από ανθρώπινο χέρι, πριν από τη διάσωσή του, µπορεί να είναι δύο, ανάλογα το σκύλο: αν είναι εξωστρεφής, θα εκφράζει θυµό και επιθετικότητα. Αν είναι εσωστρεφής, θα ξεσπάει στον εαυτό του µε στερεοτυπικές συµπεριφορές που ίσως καταλήγουν σε αυτοτραυµατισµό, θα είναι πιο µαζεµένο, φοβικό και καταθλιπτικό, χωρίς χαρά για ζωή. Και εδώ προέχει το χτίσιµο εµπιστοσύνης και η δηµιουργία αισθήµατος ασφάλειας.

3. Εχει ζήσει αποµονωµένο ή δεµένο;
Αν παρέµεινε κλεισµένο σε κλουβί, αυλή, µπαλκόνι ή δεµένο για µεγάλα χρονικά διαστήµατα, δεν έχει µάθει ούτε τα βασικά, όπως για παράδειγµα το πώς να λερώνει σωστά, δηλαδή έξω από το χώρο όπου µένει. Τα κύρια χαρακτηριστικά των σκύλων αυτών είναι η έλλειψη κοινωνικοποίησης και ταυτόχρονα η απίστευτη, σχεδόν κουταβίσια, ανάγκη για επαφή και προσοχή. Είναι ατσούµπαλα, πηδάνε επάνω µας, µας γλείφουν παντού, µας γδέρνουν – συµπεριφορές που δείχνουν άγνοια ορίων. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει κάποιος να ασχοληθεί µε τα βασικά της διαπαιδαγώγησης, αντιµετωπίζοντας το σκυλί σαν να είναι κουτάβι. Ολα από την αρχή. Προβλήµατα που µπορεί να ανακύψουν είναι το άγχος του αποχωρισµού ή συµπεριφορές που έχουν στόχο να τραβήξουν την προσοχή µας. Λόγω έλλειψης κοινωνικοποίησης είναι πιθανόν να υπάρχουν φοβίες ή και επιθετικές τάσεις προς άλλα σκυλιά κυρίως, αλλά και προς οτιδήποτε τους είναι άγνωστο. Θα δείχνουν επίσης υπερβολικό ζήλο για τη φύλαξη του χώρου τους.
4. Βίωσε πολλές αλλαγές περιβάλλοντος;
Η περίπτωση αυτή είναι πολύπλοκη, διότι το ιστορικό που θα λάβετε θα έχει πάντα κενά. Το σίγουρο είναι πως το ζώο έχει υποστεί διάφορων ειδών χειρισµούς και νοοτροπίες που, προφανώς, απέτυχαν, αλλιώς δεν θα έφτανε στο δικό σας σπίτι. Η εµπειρία αυτή συνήθως δηµιουργεί στο ζώο πολλές ανασφάλειες και αίσθηση εγκατάλειψης. Είναι φυσικό να θεωρεί και το δικό σας σπίτι κάτι προσωρινό. Θα πρέπει να περάσει κάποιο διάστηµα µέχρι να καταλάβει το ζώο ότι «το δικό σας σπίτι διαφέρει». Και σε αυτή την περίπτωση ο σκύλος κάνει ό,τι µπορεί για να σας ευχαριστήσει (χωρίς να γνωρίζει όµως τι, αφού απέτυχε στο παρελθόν). Υπάρχει και εδώ µεγάλη προσκόλληση, καθώς και πιθανότητες για εµφάνιση άγχους του αποχωρισµού.

Περίοδος προσαρµογής

Οπως κάθε νέο µέλος σε µια οικογένεια, έτσι και ο σκύλος θα µπει σταδιακά στη ρουτίνα του σπιτιού, θα µάθει τη θέση του σε αυτό και θα προσαρµοστεί στους κανόνες και στις απαγορεύσεις. Με υποµονή και ακολουθώντας απαράβατα τους παρακάτω κανόνες, θα τον βοηθήσετε να προσαρµοστεί γρηγορότερα, να σας εµπιστευτεί και, µε τον καιρό, θα δηµιουργήσετε έναν υπέροχο δεσµό µαζί του:
  • Πρέπει να υπάρχει ησυχία στο σπίτι, χωρίς να πηγαινοέρχεται πολύς κόσµος. Ο σκύλος θα χρειαστεί το χρόνο του για να εξοικειωθεί µε το χώρο, τις µυρωδιές, τους θορύβους και την παρουσία των ανθρώπων. Κρατήστε λοιπόν µακριά τους επισκέπτες για λίγες µέρες, µέχρι να ξεθαρρέψει ο καινούργιος σας συγκάτοικος.
  • Αν έχει κρυφτεί, αφήστε τον στην κρυψώνα του. Δώστε του όσο χρόνο χρειάζεται, χωρίς να κάνετε προσπάθειες να τον βγάλετε από εκεί. Θα βγει µόνος του, όταν αισθανθεί σιγουριά. Βάλτε του κοντά (στο ίδιο δωµάτιο) το φαγητό και το νερό του και «ξεχάστε τον» – όσο δύσκολο κι αν είναι για σας.
  • Διαµορφώστε µια καθηµερινή ρουτίνα µαζί του, συµπεριλαµβάνοντας και τις βόλτες, την οποία θα κρατήσετε σταθερή για να µπορεί να προβλέψει την ηµέρα του και τις κινήσεις σας. Θα πρέπει στην αρχή να βγαίνει συχνά (5 – 6 φορές την ηµέρα), για να του δίνεται η ευκαιρία να κάνει τις ανάγκες του, διότι ακόµα και αν ξέρει να κρατιέται, θα χρειαστεί λίγη εξάσκηση µέχρι να προσαρµοστεί στο δικό σας πρόγραµµα. Εάν λερώσει µέσα, µη δώσετε σηµασία στο γεγονός. Μαζέψτε τα χωρίς να σας πάρει είδηση.
  • Μην τον φορτώνετε µε πολλά καινούργια ερεθίσµατα. Κρατήστε τις βόλτες χαλαρές και σύντοµες, αποφεύγοντας να τον φέρετε σε επαφή µε πράγµατα τα οποία ενδέχεται να µη γνωρίζει και να τον αγχώσουν – όπως βόλτα µε το αυτοκίνητο, µε φίλους σας για καφέ, πλύσιµο και στέγνωµα.
  • Παρακολουθείτε τις αντιδράσεις του καθηµερινά για να καταλάβετε περισσότερα πράγµατα για εκείνον, όπως πώς αντιδρά µε άλλους σκύλους, µε γάτες, σκουπίδια, σκουπιδιάρικα, οµπρέλες, σειρήνες, καπέλα, µπαστούνια κ.λπ. Σηµειώστε πότε εµφανίζει σηµεία δυσφορίας, αναστάτωσης ή πανικού. Θα πρέπει να τα δουλέψετε µαζί, ένα-ένα, ώστε να τα συνηθίσει και να εξοικειωθεί.
  • Μην τον αφήνετε χωρίς λουρί στη βόλτα ή σε µέρος του σπιτιού ή του κήπου από όπου µπορεί να δραπετεύσει. Μας φαίνεται περίεργο, αλλά είναι στη φύση του: όσο δύσκολα και να έχει περάσει πριν έρθει σε εσάς, επέζησε. Θα προτιµήσει το οικείο από το άγνωστο και θα προσπαθήσει να γυρίσει σε αυτό.
  • Μάθετέ του να µένει µόνος. Αφήστε τον καθηµερινά για µικρά χρονικά διαστήµατα µόνο του, αρχικά στο χώρο του και αργότερα στο σπίτι. Αυξήστε σταδιακά τη διάρκεια.
  • Μην ασχολείστε συνέχεια µαζί του.
  • Μην του δείχνετε «πόσο τον λυπάστε…». Δεν τον αποζηµιώνετε έτσι για όλα όσα έχει περάσει. Οι σκύλοι αντιλαµβάνονται όλη αυτή τη συµπόνια ως ανοχή και αδυναµία εκ µέρους σας. Η υπερβολική συναισθηµατική φόρτιση πιθανότατα θα προκαλέσει περισσότερα προβλήµατα και περισσότερο άγχος.
Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

Πότε µπορούµε να του φερθούµε σαν ένα κανονικό σκυλί;

Αν τηρήσετε τους παραπάνω κανόνες για τουλάχιστον 2 – 3 εβδοµάδες και ο σκύλος παραµένει επιφυλακτικός, αντικοινωνικός, ανασφαλής ή αποφεύγει την επαφή µαζί σας, τότε καλό θα είναι να συµβουλευτείτε έναν ειδικό. Υπό κανονικές συνθήκες όµως, θα έχετε αρχίσει πια να επικοινωνείτε. Θα καταλαβαίνετε τι θέλει, θα καταλαβαίνει και εκείνος εσάς. Θα σας αναζητά µέσα στο σπίτι, θα δείχνει ενδιαφέρον για τις κινήσεις σας αλλά και για ό,τι συµβαίνει γύρω του. Θα είναι πολύ πιο εξωστρεφής και θα ζητάει περισσότερη επαφή, ξεκινώντας o ίδιος συναναστροφές για χάδια και παιχνίδια. Αν κρυβόταν, δεν θα κρύβεται πια. Θα έχει εµπεδώσει την καθηµερινή του ρουτίνα και θα περιµένει µε ανυποµονησία, στην καθορισµένη ώρα, το φαΐ και τις βόλτες. Και θα το νιώθετε κι εσείς πως είναι πλέον έτοιµος για καινούργιες εξορµήσεις και εµπειρίες.
Πηγή: www.trihes.gr

Φοβάται κάθε επαφή με τον έξω κόσμο και ειδικά τους άλλους σκύλους;

Υιοθετώντας ένα πρώην αδέσποτο, υιοθετούμε και όλα τα τραυματικά βιώματά του. Μπορεί να φοβάται οτιδήποτε ή να αντιδρά απρόβλεπτα όταν βλέπει άλλα σκυλιά, γάτες, παιδιά ή την ηλεκτρική σκούπα. Πλάσματα και αντικείμενα, δηλαδή, που του βγάζουν ανάρμοστη συμπεριφορά, διότι είτε δεν είχε την ευκαιρία να τα γνωρίσει είτε είχε άσχημες σχετικές εμπειρίες στο παρελθόν. Παρότι οι σκύλοι είναι από τα πιο πιστά πλάσματα του πλανήτη μας, η εμπιστοσύνη τους πρέπει να κερδηθεί. Αν μάλιστα για κάποιο λόγο έχει κλονιστεί, αργεί να αποκατασταθεί. Από πού να ξεκινήσουμε, λοιπόν;

Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα

Συνήθως πρόκειται για καθαρό φόβο. Αυτός μπορεί να εκφραστεί -για παράδειγμα, μόλις συναντήσει τον άλλο σκύλο- είτε άμεσα είτε να καμουφλαριστεί ως επιθετικότητα, τη λεγόμενη «φοβική επιθετικότητα». Στην πρώτη περίπτωση ο σκύλος μας θα τρέμει, θα μειώνει το μέγεθός του ξαπλώνοντας ή καμπουριάζοντας με σκυμμένο κεφάλι, θα λαχανιάζει, θα αρνείται να πλησιάσει ή θα προσπαθεί να κρυφτεί. Στη δεύτερη περίπτωση θα γαβγίζει, θα γρυλίζει -με ή χωρίς την επίδειξη δοντιών-, θα σηκώνει το τρίχωμα, θα κάνει όλα όσα μπορεί για να φοβίσει πρώτος τον άλλο. Συνήθως, θα κάνει και κίνηση πίσω-μπρος δείχνοντας σύγχυση. Όλα τα παραπάνω μπορεί να προκύψουν ακόμη και σε καλά κοινωνικοποιημένους σκύλους, στην περίπτωση που είχαν κάποια τραυματική εμπειρία με άλλο ζώο κάποια στιγμή.

Πώς διαμορφώθηκε μια τέτοια συμπεριφορά;

Αν, για παράδειγμα, ο σκύλος ήταν αποκλεισμένος σε ταράτσα, αυλή, μπαλκόνι ή εσωτερικό χώρο χωρίς σπουδαία ερεθίσματα, τότε το πρόβλημά του θα είναι γενικευμένο. Θα είναι επιφυλακτικός με τον περίγυρό του και με οτιδήποτε καινούργιο αντικρίζει, έως ότου το συνηθίσει. Αν πάλι κοινωνικοποιήθηκε, αλλά όχι όσο έπρεπε, τότε θα αντιδρά αρνητικά μόνο σε συγκεκριμένα ερεθίσματα.
Οι σκύλοι διανύουν την περίοδο της κοινωνικοποίησης όταν ακόμη είναι κουτάβια, 3 – 16 εβδομάδων. Η περίοδος αυτή χρησιμεύει στο να εξοικειωθούν με το περιβάλλον τους και με ό,τι πρόκειται να αντιμετωπίσουν στην ενήλικη ζωή τους.
Τι είδους ερεθίσματα θα έπρεπε να αντικρίσει το κουτάβι μας όσο γίνεται νωρίτερα; Άλλα σκυλιά, παιδιά διάφορων ηλικιών, αυτοκίνητα, κίνηση στο δρόμο, γέρους, περίεργα ή θορυβώδη αντικείμενα, όπως καπέλα, ομπρέλες, σκουπιδοσακούλες, σκουπιδιάρικα, ασθενοφόρα, καμπάνες και μαγκούρες, άλλα ζώα, όπως γάτες, πουλιά, κ.λπ.
Αν τα δει για πρώτη φορά πολύ αργότερα, θα του είναι εντελώς ξένα και πολύ πιο δύσκολο να τα δεχτεί. Αντίθετα, όσο καλύτερα είναι κοινωνικοποιημένος ένας σκύλος, τόσο πιο εύπλαστος και δεκτικός θα είναι στη ζωή του – θα δέχεται κάθε καινούργιο ερέθισμα με πολύ περισσότερη ευκολία.


5 Κανόνες για να συνηθίσει τους άλλους σκύλους

Όσο περισσότερος καιρός έχει περάσει από την υιοθεσία του ζώου, τόσο περισσότερο ασφαλές νιώθει στο καινούργιο του περιβάλλον. Μέχρι, όμως, να αποκτήσει σιγουριά στο χώρο μας, εμείς τον βοηθάμε ως εξής:
1. ∆εν επισπεύδουμε την επαφή του με άλλα σκυλιά, ειδικά όταν έχει μόλις έρθει στο σπίτι μας. Χρειάζεται χρόνο για να γνωρίσει πρώτα εμάς και να μας συνηθίσει. Ο ενήλικος σκύλος δεν είναι τόσο εύπλαστος όσο ένα κουτάβι. Αργεί να αφομοιώσει καινούργια δεδομένα.
2. Αποφεύγουμε τις συναντήσεις με μεγάλες ομάδες σκύλων. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να φοβηθεί, να στρεσαριστεί και να συμπεριφερθεί ανάρμοστα προς αυτούς.
3. Πρώτη μας «αποστολή» είναι να αποκτήσει αυτοπεποίθηση στη βόλτα. Γι’ αυτό προηγείται το να μάθει να είναι ήρεμος υπό όλες τις συνθήκες, παρά να αρχίσει τις οικειότητες με τα άλλα σκυλιά. ∆εν είναι απαραίτητο, ούτε καλή ιδέα, ο σκύλος μας να «χαιρετά» όποιο σκύλο συναντάμε. Το να φέρουμε δύο σκυλιά σε επαφή όσο είναι δεμένα σε τεντωμένα λουριά προκαλεί ένταση, η οποία δυσκολεύει την κατάσταση. Για να επιτύχουμε ηρεμία στη βόλτα, φροντίζουμε να έχουμε πάντα μαζί μας αγαπημένες λιχουδιές (όχι κροκέτες, που τις τρώει κάθε μέρα) και του αποσπάμε την προσοχή από το ερέθισμα που τον ενοχλεί: κρατάμε μια λιχουδιά στη χούφτα μας, κοντά στο σώμα μας, φωνάζοντας το όνομά του και ζητώντας του να καθίσει μέχρι να περάσει το ερέθισμα (άλλος σκύλος, γάτα, λεωφορείο κ.ο.κ.). Εάν γαβγίσει προς το ερέθισμα, του αποσπάμε την προσοχή και τον κατευθύνουμε με χαλαρότητα προς την αντίθετη κατεύθυνση, μέχρι να ηρεμήσει. Σιγά-σιγά θα μάθει να αγνοεί ό,τι τον ενοχλεί.
4. Μόνο αφού έχει μάθει να αγνοεί τα άλλα σκυλιά είναι έτοιμος, εάν το επιθυμούμε, να έρθει σε πιο στενή επαφή με αυτά. Θα έχει περάσει όμως αρκετός χρόνος (πιθανώς μερικοί μήνες) έως τότε. Ξεκινάμε τις προσπάθειες φροντίζοντας να συναντά μόνο ένα σκύλο κάθε φορά, που θα είναι φιλικός και ήρεμος. Μπορούμε να ζητήσουμε από κάποιον φίλο να φέρει τον καλόβολο σκύλο του. ∆εν αφήνουμε τα δύο ζώα να έρθουν αμέσως σε επαφή. Αφήνουμε χώρο μεταξύ τους, όσο περπατάμε, μέχρι να συνηθίσουν ο ένας τον άλλο. Μόνο εάν είναι και τα δύο σκυλιά ήρεμα κατά τη διάρκεια της βόλτας μπορούμε να τα αφήσουμε να μυριστούν και να γνωριστούν. Τα λουριά τα αφήνουμε χαλαρά (ποτέ τεντωμένα) και φροντίζουμε κάθε επαφή να είναι σύντομη και ευχάριστη. Εάν παρατηρήσουμε ότι κάποιο σκυλί αρχίζει να «τσιτώνει», τότε, με χαλαρή φωνή, τα απομακρύνουμε αποσπώντας τους την προσοχή. Αν πάλι είναι χαλαρά και κουνάνε ουρές, τότε ίσως μπορούμε να δοκιμάσουμε να τα αφήσουμε για λίγο λυτά (με τα λουριά να σέρνονται από πίσω τους, ώστε να μπορέσουμε να τα μαζέψουμε πάλι στην περίπτωση που θα χρειαστεί) σε έναν κλειστό, ελεγχόμενο χώρο για να παίξουν. Επιβραβεύουμε πάντα την καλή και ήρεμη συμπεριφορά.
5. Ως γενικός κανόνας, οποιαδήποτε προσπάθεια κοινωνικοποίησης θα ωφελήσει το σκύλο μας ουσιαστικά μόνο όσο εκείνος δείχνει να το ευχαριστιέται. Αν η εμπειρία είναι δυσάρεστη ή αν η συμπεριφορά του δεν δείχνει να βελτιώνεται, τότε πιθανότατα βιαστήκαμε. Θα πρέπει να συνεχίσουμε να τον προστατεύουμε από ενοχλητικές, για εκείνον, συναναστροφές, χρησιμοποιώντας την απόσπαση της προσοχής (βλ. σημείο 3). Μην απογοητεύεστε και μην το θεωρείτε πισωγύρισμα. Είναι εξίσου σημαντικό, διότι έτσι χτίζεται η εμπιστοσύνη του σε εμάς.
Πηγή: www.trihes.gr