Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Τέσσερις Μύθοι για τα Αδέσποτα της Αθήνας (και όχι μόνο)

Τα αδέσποτα ζώα μπορούν να επιβιώσουν στο δρόμο.
Στη φράση αδέσποτα ζώα λείπει η βασικότερη ιδιότητά τους: συντροφιάς. Τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς δεν διαθέτουν τους μηχανισμούς για να επιβιώσουν στο αστικό περιβάλλον και έχουν πολύ μικρό προσδόκιμο ζωής. Εμπειρικά τα φιλοζωικά σωματεία υπολογίζουν ότι ένας αδέσποτος σκύλος ζει περίπου 2 χρόνια. Τα αδέσποτα δεν μειώνονται γιατί ο αριθμός τους ανατροφοδοτείται αποκλειστικά με υπαιτιότητα του ανθρώπου είτε από νέες εγκαταλείψεις, είτε από νέες γέννες από ζώα που δεν έχουν στειρωθεί.
Στην Αθήνα δεν βλέπω πολλά αδέσποτα και αυτά που βλέπω είναι χοντρά.
Γιατί τα αδέσποτα είναι οι σκιές της πόλης. Εμπειρικά και πάλι, οι φιλόζωοι υπολογίζουν ότι στην Αθήνα επιβιώνουν κατά προσέγγιση 12.000 αδέσποτα. Προφανώς πρόκειται για υπερπληθυσμό. Πολλά από αυτά είναι καθαρόαιμα και ακριβοπληρωμένα. Δυστυχώς η καταγραφή που γίνεται είναι πλημμελής αφού μέχρι πρόσφατα ο Δήμος της Αθήνας δεν διέθετε καμία υποδομή Δημοτικού Καταφυγίου και εξακολουθεί να μη διαθέτει Κτηνιατρική Κλινική.
Το κενό του Καταφυγίου κάλυψε η γενναιόδωρη δωρεά της κ. Helen Wynne, η οποία όμως εξαιτίας της απαράδεκτης αδράνειας της δημοτικής αρχής είναι στον αέρα. Η περιφέρεια απειλεί το Καταφύγιο με σφράγισμα και η ίδια η δωρήτρια έχει κινηθεί δικαστικά για την ανάκληση της δωρεάς, μετά από περιστατικά θανάτων εντός του καταφυγίου. Για να καλύψει την έλλειψη της Κτηνιατρικής Κλινικής ο Δήμος της Αθήνας συνεργάζεται με ιδιώτες κτηνιάτρους, πραγματοποιώντας, παραδείγματος χάριν, πολύ λιγότερες στειρώσεις από ένα δραστήριο σωματείο. Χωρίς στειρώσεις το πρόβλημα απλά θα πολλαπλασιάζεται εις το διηνεκές.
Ο Δήμος έχει περιορισμένους πόρους, τα αδέσποτα κοστίζουν πολύ.
Όχι τα αδέσποτα δεν κοστίζουν πολύ. Συνήθως, τα συμφέροντα κοστίζουν πολύ. Ο Δήμος της Αθήνας διαθέτει τα εργαλεία για να πραγματοποιήσει μηδενικού κόστους εκστρατείες ευαισθητοποίησης σε συνεργασία με την Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία ώστε οι δημότες να απορροφήσουν τα αδέσποτα που στοιβάζονται στο καταφύγιο ή περιπλανώνται στους δρόμους. Η ίδια η δωρήτρια του καταφυγίου έχει προτείνει οικονομικές λύσεις στο Δήμο για να επιλυθούν εκκρεμότητες του χώρου του Καταφυγίου και να αποκτήσουμε επιτέλους Κτηνιατρική Κλινική για να γίνουν μαζικές στειρώσεις. Το ζητούμενο είναι η πολιτική βούληση και επιτέλους η δράση.
Ο Δήμος έχει περιορισμένους πόρους, τα αδέσποτα δεν είναι προτεραιότητα.
Θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα. Τα αδέσποτα έχουν σοβαρές προεκτάσεις στην ποιότητα ζωής των πολιτών αλλά και την ποιότητα του τουρισμού μας. Ακόμα και αν κάποιος αδιαφορεί απολύτως για την αγωνία ενός πλάσματος που νιώθει, πρέπει να αναλογιστεί την αρμονική συνύπαρξή μας στην πόλη. Αυτή τη στιγμή το βάρος του προβλήματος το σηκώνουν αποκλειστικά εθελοντές, των οποίων οι δυνάμεις βρίσκονται πια σε οριακό σημείο. Ο Δήμος πρέπει να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες του, όπως εξάλλου προκύπτουν από το νόμο.
Πατήστε Εδώ για να διαβάσετε το άρθρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου