Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΓΟΥΝΟΦΟΡΑ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ


Πριν λίγες ημέρες σε εκτροφεία του νομού Καστοριάς, ακτιβιστές άνοιξαν τα κλουβιά και άφησαν έξω 50.000 μινκ, διχάζοντας με την πράξη τους την κοινή γνώμη αλλά και τις φιλοζωικές οργανώσεις.

Η πραγματικότητα είναι ότι εκατοντάδες χιλιάδες γουνοφορα ζώα εκτροφείων ζουν σε συνθήκες απόλυτης φρίκης και σφάζονται με τρόπους που ξεπερνούν και την πιο νοσηρή φαντασία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μεγάλο ποσοστό όσων φοράνε γούνα θα απείχαν, εάν συνειδητοποιούσαν πόσος πόνος και φρίκη συνοδεύουν την παραγωγή ενός απλού ενδύματος. Σε μια εποχή όπου αντιλαμβανόμαστε πλέον ότι η αλόγιστη χρήση των πόρων του πλανήτη και η ανεύθυνη διαχείριση της πανίδας του μας έχει φέρει στο χείλος της καταστροφής, έχει έρθει η ώρα να επανεξετάσουμε πολλές από τις πρακτικές μας.

Από όλες τις ανθρώπινες ανάγκες που επιβάλλουν μαζική σφαγή ζώων, η παραγωγή γούνας φαντάζει σαν την πιο ανώφελη και αυτή που θα μπορούσε να εκλείψει χωρίς να δημιουργήσει προβλήματα.

Σε αντίθεση με τα παραγωγικά ζώα που καλώς η κακώς σφάζονται για την σίτισή μας -δημιουργώντας βέβαια και εκεί μεγάλα ηθικά ζητήματα ως προς τα υπερβολικά νούμερα και τις απαράδεκτες συνθήκες σφαγής- τα άγρια ζώα που σφάζονται για τη γούνας τους, υποβιβασμένα σε ζώα μη υπολογίσιμα από τον όρο «ζώα εκτροφείου», τρέφουν μόνο την εικόνα μας.

Σκοπός μας δεν είναι να επικροτούμε παράνομες πράξεις, ομολογουμένως όμως, και παρ’ όλες τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα, πολλοί από εμάς συμμεριζόμαστε την απελπισία που οδήγησε τους ακτιβιστές να ανοίξουν τα κλουβιά και μετείχαμε στην συγκίνηση που θα ένιωσαν.

Αυτό δεν σημαίνει ότι επιθυμούμε να βλάψουμε ανθρώπους που χρόνια τώρα ζουν από το παραδοσιακό επάγγελμά τους. Σημαίνει όμως ότι όλο και περισσότερος κόσμος αντιλαμβάνεται την βιομηχανία γούνας σαν μια αναχρονιστική, ανεπίτρεπτα βάναυση και αιματηρή οικονομική δραστηριότητα, και αυτό προκαλεί όλο και βιαιότερες αντιδράσεις.

Αν όμως η πολιτεία νομοθετούσε αντί να καταδικάζει απλώς τις πράξεις των ακτιβιστών, προσποιούμενη ότι δεν γνωρίζει τους λόγους που τους οδηγούν στα άκρα, δεν θα μας άφηνε όλους έτσι εκτεθειμένους...πολίτες εναντίον πολιτών, φιλοζωικές οργανώσεων εναντίον οικολογικών, και εκτροφείς που η παραγωγή τους επιβιώνει χάρη σε όλους εμάς τους Έλληνες φορολογούμενους.

Περιμένουμε λοιπόν από την κυβέρνηση σοβαρές μεταρρυθμιστικές προτάσεις που θα βοηθήσουν τις περιοχές που ζουν από την βιομηχανία γούνας να ευημερήσουν στραμμένοι προς το μέλλον, με εναλλακτικά μοντέλα ανάπτυξης που σέβονται τη φύση και τη Ζωή.

Αυτά τα 50.000 μινκ έγιναν κάτι πολύ πιο πολύτιμο από ένα γούνινο παλτό, έγιναν αφορμή προβληματισμού ώστε να αρχίσει επιτέλους η συζήτηση.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

Ερμού 118, Αθήνα, Τ.Κ. 105 54, fax: 210 7291310, email: info@pfo.gr, http://www.pfo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου